2009 m. lapkričio 26 d., ketvirtadienis

Ubuntu: Ar kas nors naudoja F-spot nuotraukų tvarkyklę

Ubuntu.lt pranešė, kad naujajame ubuntu nebeliks GIMP programos. Man asmeniškai ši programa labai patinka, tačiau argumentai kodėl jinai turėtų būti išmesta taip pat aiškūs ir logiški. Nuo ubuntu 9.04 F-spot nuotraukų tvarkyklė turėtų perimti bazines paveikslėlių tvarkymo funkcijas.
Ši naujiena, privertė prisiminti F-spot. Mano kompiuteryje F-spot vienintelė programa, kurios nenaudoju. Ji lėta. Picasa per wine veikia daug greičiau nei F-spot gimtoje linux aplinkoje. Tag'ai gal ir naudingi, tačiau priskirti tagus visai kolekcijai - didžiulė laiko investicija. Kažkodėl F-spot sumano importuoti visas nuotraukas į photos aplanką ir sudeda jas taip, kad naudodamas failų naršyklę nieko nerasi. Pasekmė - turiu dvi kopijas visų nuotraukų (kiekviena po 10gb.). Picasa šiuo požiūriu daug geriau. Ją ir naudoju.
Paskaičius kitus blogus susidariau įspūdį, kad, aš ne vienas nemėgstu F-Spot. Bent šiuo metu, F-Spot, kaip pagrindinės priemonės saugoti nuotraukas, beveik niekas nenaudoja. Ar klystu?
Na, ubuntu ir kitų distribucijų naudotojai parašykite, ką naudojat savo nuotraukų kolekcijų saugojimui ir tvarkymui.

16 komentarų:

Anonimiškas rašė...

Naudoju komandinę eilutę, ImageMagick priemones ir Nautilus. Peržiūrai – Geeqie.

Dalius rašė...

Naudojau patiko, po to atsinaujino, pasidarė lėta, sugriuvo sena DB ir nebenaudoju.

karolis484 rašė...

Asmeniškai F-spot irgi nenaudoju, nemėgstu jos. Paprastam nuotraukų žiūrėjimuj naudoju "Eye of GNOME ", o redagavimui gimpą.

baubusiukas rašė...

Picasa - geriausia alternatyva.

Sigitas Kalinas rašė...

Gimp bus galima lengvai įsidiegti, todėl nesuprantu, kodėl yra tiek pasipiktinimų. Skype juk sunkiau įsidiegti, bet pasipiktinimų dėl to nėra ;)

menesis rašė...

Aš irgi naudoju Picasa, nes tai geriausia nuotraukų katalogo programa po iPhoto. Tiesa, užkliūna Wine'iški meniu, bet veikia. F-Spot turi gerų idėjų, bet nelabai patogi. Bet jei jai skirs developerių laiko tai manau kad netoli iki geros programos.

baubusiukas rašė...

Beje, dar yra Digikam. Daugybė funkcijų, plius palaiko video, ko Picasa Linuxuose nesugeba. Deja, šiek tiek per maža paprastumo naudoti. hapasthr

Tomas Barauskas rašė...

XnViewMP - greita peržiūros programa su daug funkcijų ir turi pakankamai redagavimo įrankių.

Dumas rašė...

Cybersig,
Niekas nesipiktina dėl to, kad GIMP nebus bazinėj instaliacijoj. Pagrindinė mintis, kad šiuo metu ubuntu neturi padorios programos nuotraukų kolekcijai. F-Spot iki padorios dar labai toli.

Anonimiškas rašė...

Vienas iš pirųjų veiksmų remove f-spot :D klaikus dalykas. picasa sukasi daug greičiau.

Paulius rašė...

F-stop turi bug`ą, kuris perrašo nuotraukų EXIF`ą. https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/f-spot/+bug/244031

Na tai nelabai malonu, kai tavo darytos nuotraukos pakeičia datą.

Sigitas Kalinas rašė...

F-Spot pakeis gThumb ar kita programa.
http://www.ubuntugeek.com/planned-changes-to-next-ubuntu-version-10-04-lucid-lynx.html#more-2792

kroitus rašė...

Minimaliam nuotraukų redagavimui naudoju gThumb - kažkaip visai prilipo man. Picasa man net ir windozėj neprilipo. Beje - yra gi ir Picasa linuxui, nebūtina per wine kankintis. O dėl GIMP neliūdžiu - labai jau retai tenka pasileist :)

Unknown rašė...

Kaip ir Darius anksčiau naudojau F-Spot. Nėra joje daug funkcionalumo, bet pakako tuo metu. Viena iš išskirtinių savybių - paveikslėlių versijos, t.y., galima saugoti susietus originalus ir pakeitimus. Bent anksčiau neturėjo RAW gero palaikymo, o redagavimo įrankiai buvo primityvūs.

Dabar naudoju Digikam. Ši programa nėra ideali, bet turi daugiau galimybių ir svarbiausia - turi didelį potencialą tobulėti dėl naudojamų KDE technologijų.

Dumas rašė...

Digikam - geras pasirinkimas. Kai naudojau Kubuntu tai buvo mano pagrindinė nuotraukų tvarkymo programa.
Naudojant ubuntu, norisi grynumo ir kažko lengvesnio. Specialiai pažiūrėjau, digikam dabar svertu ~200MB su visom QT ir KDE4 programom. Kažkaip per daug kaip nuotraukų redaktoriui.

scania gti rašė...

gThumb, pakankamai greita.
Vėliau turbūt bandysiu XnView - perėjus iš vindozių labai trūksta Irfanview :)
Picasa - išmečiau su šūkiu „no resize - no picasa“,
F-spot - turbūt nesupratau jos logikos; man reikėjo paveiksliukų peržiūros programos; pasiūlė albumus ir tagus. Neturiu tai programai priekaištų, nes nenaudoju jos :)