2009 m. spalio 7 d., trečiadienis

Iki pasimatymo Firefox... ir sveika gryžus

Prieš pasirodant Ubuntu Karmic Koala pradėjo niežtėt nagai nuo noro išdantyt kažką naujo. Taip jau atsitiko, kad Lifehacker.com radau straipsnį apie Firefox 4 versiją. Straipsnyje daug samprotaujama apie naujosios versijos darbo greitį ir išvaizdą. Nors galutinai dar neapsispręsta kaip atrodys atnaujinta ugninė lapė, tačiau tendencijos aiškios: daugės vietos ekrane interneto turiniui. Visi dizaino siūlymai labai jau primena Google Chrome, o ir patys kūrėjai to neslepia (aišku Google daug ką nukopijavo nuo Operos).
Na jei Firefox 4 pasirodys tik kitų metų vidury, o Google Chrome jau egzistuoja, tai nusprendžiau pabandyti šitą naršyklę. Truputį pavargau kol radau tikrą linuxinę versiją (daug kur siūlo Google Chrome naudoti per wine).
Google kaip visada pasistengė, net ir nestabili versija veikia puikiai. Chrome startuoja daug greičiau nei lapė. Dirbant taip pat susidarė įspūdis, kad puslapius greičiau krauna (tai, žinoma subjektyvu). Nustatymuose radau, kad Chrome gali 'pasiimti' Gtk temos spalvas, taigi Chrome nusidažė rudomis ubuntu human spalvomis.
Įspūdį padarė dėmesys detalėms. Startiniame lange rodomi dažniausiai atidarinėti puslapiai (panašu į Operą), mėgstamiausios svetainės ir neseniai uždaryti langai. Patiko, kad tekstinis meniu paslėptas, o atsidarius Chrome visame ekrane, tab'ai atsiranda ant titulinės juostos (ang. title bar). Taigi, manau, kad iki Firefox 4 pasirodymo naudosiu Chrome.

Po savaitės...
Gerai, kad iškart nepublikavau šito įrašo. Po savaitės naudojimo pastebėjau trukumus kurie privertė grįžti prie Firefox 3.0:
  1. Nors Google programose to nepastebėjau, tačiau kitur pamačiau, kad JS veikia daug lėčiau, o kartais visai pjauna grybą (pavyzdžiui, buxfer.com). Kadangi naudoju daug webapp'ų (kaip jie lietuviškai?) Chrome pasidarė bevertis.
  2. Paleidus Google Chrome keistai veikia pats ubuntu - jei Chrome aktyvus, neįsijungia ekrano užsklanda ir neveikia hybernate funkcija.
  3. Nesupratau kodėl, tačiau kartais chrome neleidžia pakeisti langų (tab'ų).
Greičiausiai visos bėdos bus išspręstos ateity, tada dar kart pabandysiu, kas geriau Google chrome ar Firefox.

Išvada
Google Chrome 4.0.221.8 yra perspektyvi, daug inovacijų pristačiusi, tačiau dar neišbaigta naršyklė. Linuxinė versija kasdieniam darbui netinkama.

Atnaujinta: Kaip suinstaliuoti?
Iš pradžių prenumeruokite Google programų saugyklą. Instrukcijos nuorodoje.
Tada terminale įvykdykit šias komandas:
sudo apt-get update
sudo apt-get install google-chrome-unstable

6 komentarai:

Mantas rašė...

Kad Firefoxas ruošiasi daugiau vietos skirti interneto naršymui, tai labai gera mintis, nes aš nemažai laiko sugaišau, kol pasidariau štai tokį Firefox langą
http://fliiby.com/images/_original/3hn68er89g.png

Anonimiškas rašė...

Kad jau taip sunkiai sekėsi rasti Chrome linuxinę versiją, tai galėjote ir įdėti nuorodą ;)

Dumas rašė...

Matai taip sunkiai sekėsi, kad dabar vėl nerandu :)

Tuoj idėsiu...

Mantas rašė...

http://dev.chromium.org/getting-involved/dev-channel
Ar tik ne šita nuoroda :)

Dumas rašė...

Galima ir šitą, bet aš naudojau saugyklą -deb http://dl.google.com/linux/deb/
stable non-free main

pagal http://www.google.com/linuxrepositories/apt.html
ir instaliavau paketa google-chrome-unstable

Anonimiškas rašė...

O man google chrome linuksinė versija labai patinka. Veikia greitai - tikrai greičiau nei FireFox. Minimalistinė ir netgi turi flashblock'ą :) Aš beje naudojau Ubuntu versiją. Tų problemų su kuriomis susidūrei tu - neteko matyti. Bet yra keletas kitų: double click'as ne visus veikia, lietuviškos raidės listbox'e neveikia ir pan. smulkmenos.