2009 m. sausio 27 d., antradienis

Unison - atsarginių kopijų darymo sprendimas Ubuntu aplinkoje

Senai jau nieko nerašiau. Per tą laiką daug kas keitėsi tiek pasaulyje tiek mano Linuxuose. Taigi, trumpai apie tai kas nutiko linux pasaulyje, ir išsamiai apie vieną naują programą mano PK.
Panašu, kad Gnome bendruomenė, nusprendė pasekti KDE pavyzdžiu iš esmės atnaujinti grafinę aplinką ir paskelbė, kad planuoja Gnome 3. Tuo tarpu Ubuntu idėjinis vadas iškėlė tikslą per keletą metų padaryti Ubuntu gražiausia operacine sistema, ir šioje srityje aplenkti Apple. Įdomu kas jiems gausis.
Be to, neseniai pastebėjau žinutę, kad naujojo JAV prezidento komanda kuria planus Atviro kodo sąskaita sutaupyti trilijonus dolerių. Jei kas turit daugiau informacijos šia tema, pasidalinkit. Labai įdomu.
Tuo tarpu pas mane namuose atsirado Asus EEE, darbinis serveris buvo perinstaliuotas iš Mandrivos 2006 į Ubuntu 8.04 server. Stacionarus namų kompas, kaip ir laptopas po senovei naudoja Ubuntu ir Kubuntu. Taigi namuose 3 kompai, todėl sunku susigaudyti kur kas įrašyta. Atsarginių kopijų darymas taip pat komplikuotas. Labai jau greit užsikiša stacionaraus kompo diskas, be to bevielio tinklo greitis šiuo požiūriu apgailėtinas - 30 GB siunčia beveik visą naktį. Sprendimas kurį radau - Unison. Kaip ji susiinstaliuoti rasite čia. Principas toks: į serverius instaliuojasi unison ir openssh-server, o į laptopus tik unison-gtk paketas. Problema su kuria iškart susidūriau: Ubuntu 8.10 versija siūlo Unison 2.27, o 8.04 - 2.13. Tarpusavyje jos nebendrauja, todėl paieškojus apt-get'e radau 2.13 versiją ir 8.10 Ubuntu. Jei naudojat tik ubuntu 8.10 tai neaktualu kogero.
Konfiguravimo langas man nepatiko. Pasinaudojau kitų patarimais ir nešiojame kompe susikūriau failus /home/naudotojas/.unison direktorijoje - LGF.prf ir namai.prf. Į netbooką įrašiau ir modifikavau tik namai.prf su darbiniu serveriu nesiruošiu jo sinchronizuoti. Visa sinchronizacijos schema atrodytų taip:

Stacionariam kompiuteryje informacijos yra daug daugiau nei vietos nešiojamame kompe ar netbook'e. Taupydamas vietą jo duomenų į nešiojamus įrenginius nekelsiu. Duomenys bus siunčiami ne iš home į home, o iš home į home/katalogas.

Pirmas failas LGF.prf atrodo taip:
# Nurodote ką norite sinchronizuoti
root = /home/naudotojas/
root = ssh://dumas@www.url.lt//home/naudotojas/Carnis
# Katalogai kurie bus sinchronizuojami
path = Desktop/
path = Documents/



Antras failas namai.prf taip:
# Nurodote ką norite sinchronizuoti
root = /home/naudotojas/
root = ssh://naudotojas@192.168.1.64//home/naudotojas/Laptopas
# Katalogai kurie bus sinchronizuojami
path = Desktop/
path = Documents/
path = Download/
path = Music/
path = Pictures/


Kaip matote darbe pasilieku tik dokumentus ir tai kas "karšta" (darbastalį), o namuose sinchronizuoju visas home direktorijas. Argumentą path naudoju tam, kad Unison nesiustų .kde ir kitų direktorijų kuriose laikomi nustatymai. Serveryje sukūriu tokias direktorijas kokios nurodytos prie 'root =' *.prf faile.
Įsijungiam Unison. *.prf failai parodyti kaip profiliai:


Pasirinkus profilį Unison paprašo kito kompo slaptažodžio:



Ir atsidaro sinchronizacijos langas ir štai toks įspėjimas apie tai, kad tai pirmoji sinchronizacija, todėl failų skanavimas užtruks:



Pabaigus skanavimą, spaudžiame GO ir pradedam sinchronizaciją:



Pirma sinchronizacija vyko visą naktį, o dabar viskam atnaujinti paprastai užtenka 30 minučių.
Labiausiai man patinka tas, kad galiu bet kuriame kompe dirbti su dokumentais ir žinau kad po sinchronizacijos naujausia kopija bus visuose kompuose. Jokių versijų ir pan. Katalogų medis bus toks pat kaip laptope ar netbooke, todėl nereikia sukti galvos kas kur padėta. Na ir aišku jei kuris kompas dings ar suges, tai bent dėl prarastų duomenų nervintis nereikės.

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Kai po vieno sinchronizavimo vienam kompe nebeliko 3 katalogų su nuotraukom, nusprendžiau, kad per daug priežiūros tam Unison reikia. Po to kol atsirenki ko trūksta, tai vienas vargas..