2008 m. kovo 18 d., antradienis

21 amžiuje dėl nieko negali būti tikras

Tikriausiai daugelis linux'u vartotojų yra įsidiegę wine. Tai neblogas pagalbininkas tiems, kas nori paleisti kokią negudrią windows programą ant linux. Pvz., aš ant linuxų vis dar naudoju ms office 2003 (open ofisui trūksta teksto redagavimo žymėjimo (reviewing) funkcijos) ir google picasa, kurios, kažkodėl, nėra linuxines versijos.
Deja, jei norite paleisti kokią gudresnę programą wine gali nepadėti. Tokiu atveju naudoju virtualbox. Tai fantastišku greičiu ištobulėjusi VM, kuri dabar faktiškai siūlo tokias pačias galimybes kaip ir wine ir skirtingai nuo kitų VM yra nemokama. Naudojant virtualbox galima paleisti bet kokią windows aplinkai skirtą programą.
Šiandien Lifehackeryje perskaičiau, kad naujoji Virtualbox versija gali veikti ne tik atskirame lange kaip ansčiau:

Naujoji versija leidžia suderinti VM windows ir Linux darbastalius. Dirbant toks jausmas, kad programa paleista ant linux, nors realiai ji veikia windowsuose.


Žinoma, virtualbox niekad nepakeis wine, nes naudoja gan daug resursų, be to jai reikia pilnos windows instaliacijos, taigi ir licenzijos. Tačiau, kai kartais reikia paleisti kokią gudrią programą, tai gali būti puiki išeitis.
Tiesa, panašios programos leidžia dirbti ir su linuxinem programom ant windows. Jei jūsų darbe vien tik MS os'as, o Jūs manote, kad RSS skaitoma Aggregatoriumi, o geriausias muzikos grotuvas yra Amarok, išeitis jau yra.
Tikriausiai greit jau nebe suprasime ant kokio OS dirbame. windows programos ant linux, linux programos ant windows....

2008 m. kovo 13 d., ketvirtadienis


Perskaičiau Linuxoido blogą ir buvau šokiruotas. Net nemaniau, kad pasaulinis gigantas tokia propagandos mašiną prieš Linux'ą paleidęs. net juokinga, kad toks milžinas bijo OS, kuri tegužima "0,x proc. rinkos". Bet šiandieną ne apie tai. Vedamajame radau ištrauką (žr. paveiksliuką) kuri mane prajuokino ir priminė seną istoriją.

Atrodo 2000 m. nepelno organizacija kurioje dirbu nusprendė legalizuoti visą turimą programinę įrangą. Kadangi planavome atnaujinti interneto svetainę, bei hostinti kitų nepelno organizacijų tinklapius, nusipirkome win 2000 server.
Iš pradžių jis veikė lyg ir normaliai. Bet paskui lūžinėti pradėjo. Iš pradžių žiūrėjom gal kas laužiasi, paskui, gal kur konfigai nusimetė, paskui galvojom, kad geležis durniuoja pakeitėm kompą pridėjom aušintuvų visur ir t.t. Vis vien kankinomės - maždaug karta per savaitę lūždavo, kartą į metus perinstaliuoti reikėjo. Dar tas ryšys per DSL - tekdavo atvažiuoti rankom prisijungti. O važiuoti dažnai tingėjosi, tai admino slaptažodį žinojo visas ofisas :). Labiausiai nervino tas, kad negalėjai paprastos antivirusinės instaliuoti, tipo reikia spec. serveriams, o ji kainuoja tiek kiek pati serverio OS.
Vieną dieną tai mane galutinai užkniso - sudėjau paprastą Mandriva 2006. Teko gerokai prasikankinti kol sukonfiguravom viską (reikėjo daug kompiliuoti, nes truko rpm'u). Be to, nei vienas iš mūsų nebuvome rimtai susidūrę su Nix'ais. Teko daug googlinti, bet rezultate, per savaitę užkūrėm tuos pačius servisus kas sukosi ant win: paštą, www, ftp, tinklą, file&print sererį, vartotoju katalogus su kvotom. Ir dar: antispam'a, firewall'a, meil'o antivirusą, backup servą, ssh, servo valdymą per https (baisu net pagalvoti kiek tokia programine įranga būtų kainavusi ant windows'u).
Taigi - nuo to laiko servas buvo lūžęs kokius 5 kartus (per 2,5 metų) Visi kartai dėl to, kad dingus elektrai neatlaikė ups'as. Net bendradarbiai priprato, kad jei dingo internetas reikia skambinti į teo, o ne man, nes su servu viskas OK.
Tiesa, aš nenoriu pasakyti, kad MS servai yra blogi, bet paprasčiausiai aš nesuprantu kaip galima mokėti tokius pinigus už programinę įrangą, ypač jei hostingas nėra pagrindinė organizacijos veikla. O paskui supranti, kad nusipirkai tik bazinį variantą: norint kažko papildomai reikia pirkti, pirkti pirkti..... antivirusinės, ugniagesės, pašto klientai, šiukšlių filtrai, echange serveriai, backup serveriai ir t.t. Manau, kad tas lėšas galima protingiau panaudoti. O aptarnavimas abiem OS reikalingas, mano įsitikinimu windowsams net ir dažnesnis.

Taigi, šitoj vietoj kiekvienai įmonė turi apsispręsti kaip ji nori dirbti su win serveriu generuoti pajamas Billo ir Melindos fondui, ar statyti nemokamą Linux servą ir pataupyti micrsft ir jo satelyčių pelno sąskaita.